02-01-2019

Arvævsbehandling efter kejsersnit

I Danmark føder omkring 20% af kvinderne med et kejsersnit. Et kejsersnit kan redde liv og kan derfor være nødvendigt for mor og barn. Men mange kvinder får desværre ikke information omkring den efterfølgende behandling af arret efter kejsersnit.

7% af kejserinderne får problemer med deres ar. Det kan være smerter i huden,  i arret, kroniske smerter eller mave/tarmproblemer samt adhærencer Det kan også give problemer med at blive gravid igen. Hvad mange kvinder ikke ved er, at underlivssmerter kan være forbundet med et kejsersnit. Undersøgelser viser, at kvinder med kejsersnit har flere samlejesmerter end kvinder som har født vaginal.

Det er vigtigt at arbejde med arvævet, så der ikke dannes adhærencer.

Der kan være mange føler forbundet med et ar, da kroppens væv husker alt. Så der skal arbejdes blidt og nænsomt med kejerinder. 

Ofte ønskes kejsersnit efter en tidligere traumatiseret fødsel. Her kan det anbefales, at tale forløbet igennem med en jordmoder. Kan varmt anbefale Jordemoderskabet - jordemoder Eline.

En case:

For tiden arbejder jeg med et 21 år gammelt kejserinde ar med en ny teknik. 

Denne kvinde oplever smerter ved motion og er ked af det kosmetiske, da der er dybe adhærencer adskillige steder i arret.

Efter 5 behandlinger af varieret behandlingstid, er arret nu ved at give sig. Tiden varierer, da der kommer forskellig reaktioner frem under behandlingen. Krop og psyke skal kunne følges ad i behabdlingen.

Kvinden oplever, at det gør mindre ondt ved motion og at der er mere kontakt til mavemusklerne. Jeg håber, at hun vil fortælle sin historie, når vi er færdige med at behandle hende :-).

Det er aldrig for sent at arbejde med arvæv.