Behandling af underlivssmerter

Første konsultation

 • 45-60 min
 • Samtale
 • Undersøgelse og opstart af behandling

Underlivssmerter kræver en grundig samtale og undersøgelse.

Ud fra samtalen og undersøgelsesfundene, planlægger vi sammen det videre forløb. Du skal forvente, at behandlingen kan strække sig over 3-5 fremmøder i klinikken og at du får hjemmearbejde.

Mand med smerter? Forvent at første fremmøde varer 1-1½ time. Så book tid på 1½ time. 

Opfølgning kan også ske over et telefon eller skypemøde.

Book en tid

Når sex eller underlivet gør ondt - mænd og kvinder

Der kan være mange årsager til smerter ved samleje, og ofte er det en kombination af følelser og en fysisk årsag. Herunder er nævnt nogle af de hyppigste, men også nogle meget sjældne årsager.

Muskelspændinger

I bækkenregionen og underlivet er der mange muskler der kan give smerter, hvis de er overspændte. Den hyppigste årsag til smerter ved sex er muskelspændinger.

Det er ikke sjældent, at der findes myoser i bækkenbundsmuskulaturen, både hos mænd og kvinder.

Muskelspændinger kan fx opstå efter opsætning af spiral, akut skade, uønsket samleje, gynækologisk undersøgelse m.m.

Nogle gange kan en spændt muskel forveksles med en blærebetændelse, da det trykker på blæren og kan give en brændende fornemmelse.

Muskelspændinger kan også mærkes ved motion eller hvis du sidder for længe ned på hårdt underlag.

Den fysioterapeutisk behandling og øvelser afhjælper i langt de fleste tilfælde smerter pga. muskelspændinger. 

Ægløsningssmerter

Varer ofte kun et par timer og kun i den ene side. Det skyldes at der kommer lidt væske ud i bughulen i forbindelse med ægløsningen. Men det kan sagtens "mure" op til ægløsningen.

Arvæv

Arvæv kan opstå efter fødselsbristning, kejsersnit eller underlivsoperationer. Hvis arret vokser sammen med andet væv, bliver vævet stift og ubevægeligt. Det kan give smerter.  

Klinikken tilbyder arvævsbehandling, som i mange tilfælde løsner adhærencerne, så vævet igen kan bevæge sig frit og dermed mindskes smerterne.

Endometriose

FAKTA

 • Endometriose betyder, at der er livmoder-slimhinde udenfor livmoderen
 • Ca. 6-10% af kvinder i den fødedygtige alder har det, og det forsvinder ved overgangsalderen
 • Man får typisk smerter ved menstruation og samleje, og kan have sværere ved at blive gravid
 • Smerterne mindskes med både medicinsk og kirurgisk behandling
 • Der er ofte tilbagefald, derfor betegnes tilstanden som kronisk

Kilde: Sundhed.dk

Hvad er endometriose?

Endometriose er en tilstand, hvor sammen type væv som det der er i livmoderen, også sidder udenfor livmoderen. Vævet kan være på tarme, urinblære, æggelederne, æggestokke, bughinden. I sjældne tilfælde kan vævet også være udenfor bughulen.

Det kan også ses som cyster på æggestokkene og størrelsen kan variere fra millimeter til størrelsen på en tennisbold. Cysterne består af gammelt blod, tykt og mørkebrunt og bærer derfor betegnelsen ”chokoladecyster”.

Slimhindevævet udenfor livmoderen reagerer på samme hormoner, som slimhinden i livmoderen. Derfor vil endometriosevævet udenfor livmoderen også bløde ved menstruation.

Kvinder med endometriose har i mange tilfælde ingen symptomer. Det er ofte ved et tilfælde, at sygdommen bliver opdaget. 

Symptomer på endometriose?

De hyppigste symptomer er smerter før og/eller under menstruation, men det kan også være smerter ved ægløsning.

 • Samlejesmerter ved dybe stød, som kan vare ved noget tid efter samlejet.
 • Fertilitetsproblemer ses hos 30-40% kvinder som lider af endometriose. Formentlig er arvævsdannelse en af årsagerne til dette. Æggelederne kan lukke til pga arvæv.
 • Hvis endometriosevævet sidder i tarmen og urinleder, kan der opstå smerter herfra fx ved afføring.
 • Endometriose på blæren kan give smertefuld vandladning og måske hyppigere vandladninger.
 • Tyngdefornemmelse og blødninger før menstruation hænder også.

Nogle kvinder har smerter hele måneden.

Årsager til endometriose?

Årsagen er ukendt. Men der er en teori omkring at slimhinden fra livmoderen rives løs under menstruation og føres tilbage ud gennem æggelederne ud i bughulen i stedet for ud gennem skeden.

Herefter sætter vævet sig fast på organerne i bughulen og vokser der. Det kræver at der er østrogen til stede i kroppen. Derfor har kvinder i puberteten og i overgangsalderen ikke endometriose.

Behandling af endometriose?

 • Smertestillende er den behandling som lægen oftest starter med.
 • Hormonbehandling for at standse menstruationen fx p-piller eller medicin som stopper produktionen af kønshormoner – en kunstig overgangsalder. Hormonbehandling er ikke aktuelt, hvis kvinden prøver at blive gravid.
 • Kirurgi for at fjerne større smertegivende cyster eller en aflukket æggeleder.

Behandling af infertilitet?

For nogle kvinder vil løsningen være fertilitetsbehandling med hormonstimulation, insemination eller reagensglasbehandling (IVF). Det kan også være kirurgisk behandling for at åbne op for æggelederne. I nogle tilfælde er det muligt ved manuel behandling, dvs. at fysioterapeuten bruger hænderne som redskab fx som ved massage, at genåbne æggelederne, så der kommer passage igen.

Fysioterapeutisk behandling kan være et forsøg værd inden et kirurgisk indgreb, da et kirurgisk indgreb også kan give arvæv.

Da smerterne kan være udledt af arvæv, kan den fysioterapeutiske behandling medvirke til at mindske smerter, men ikke fjerne smerterne. Fysioterapeuten giver arvævsbehandling, som er med til at løsne de sammenvoksninger endometriose-vævet kan give. Behandlingen kan kombineres med laserbehandling som dæmper inflammationen, giver vævet energi og øger blodcirkulationen. Der gives også individuelle øvelser for at tilføre vævet bevægelse og øget blodcirkulation.

Den fysioterapeutiske behandling kan, som både en medicinske og kirurgiske behandling, desværre ikke helbrede sygdommen.

Tilstanden betegnes som kronisk og tilbagevendende, men symptomerne mindskes ofte under graviditet, amning, og forsvinder som regel helt i overgangsalderen.

Kilde: Sundhed.dk

Overgangsalderen

Mange kvinder ved ikke, at underlivssmerter kan være udløst af overgangsalderen.

Når kvindens østrogenniveau ændrer sig, bliver skedens slimhinder mindre (atrofiske) og tørre. Sex svier, brænder og der kan opstå blødning. Der er heldigvis råd for dette, så kærlighedslivet kan fortsætte. Der findes flere midler på markedet, nogle i håndkøb, andre på recept. Glidecremer eller mandelolie kan anbefales at have stående på natbordet.

Nogle specialuddannet gynækologer "Monalisa Touch" tilbyder laserbehandling af atrofiske vaginale slimhinder. 

Cyster på æggelederne

Indvendige smerter, hvis penis rammer området. Cyster kan være meget smertefulde, hvis de brister.

Vaginisme

Skeden trækker sig ufrivillig sammen, så et samleje ikke er muligt. Dette kan ske allerede første gang et samleje forsøges. Tilstanden skal løses i fællesskab med din partner. Det er ikke kun kvindens problem. I fællesskab kan I nå langt. Det kan anbefales, at få hjælp af en gynækolog og en sexolog

Vulvodyni

Kronisk, smertefuld tilstand i de små og store kønslæber samt klitoris (vulva). 

Brændende fornemmelse over 3 mdr. Smertemedicin hjælper ikke. Kan også være brændende fornemmelse i munden.

Stramme bukser eller stramt undertøj undgåes. 

Provokeret eller uprovokeret smerte med/uden berøring

Sjældne lidelser: Restless genital syndrome

Symptomer:

 • Uønsket præorgasme-fornemmelse.
 • Overaktiv blære.
 • Restless legs igennem dagen.
 • Svært at beskrive den genitale følelse. Masturbation og samleje gør ingen forskel på symptomer.
 • Siddende stilling og kulde forværrer symptomerne.
 • Alle undersøgelser er normale.

Andet

Sort undertøj, kan give udslæt pga kemikalier. 

 

Kvinder og overgangsalder

Hvad sker der med kvinder, når de kommer i overgangsalderen?

Hedeture: De fleste har hørt om hedeture. Det kan være ganske invaliderende, at have hedeture, når fx man sidder i et stort selskab og pludselig kan mærke, at termostaten ryger op fra 0-100 grader på få sekunder. Ganske kort tid efter, daler temperaturen igen. Nattesøvnen kan også blive påvirket pga. hedeture. 

Silkedyner: Det kan anbefales at anvende silkedyner, som er god til at regulere temperaturændringerne, så du kan få en bedre nattesøvn.

Humør: Nogle kvinder oplever, at der sker en ændring af humøret. Hverdagen bliver mere grå og trist end den plejer. Nogle får en depression, mens andre går helt upåvirket igennem menopausen. 

Vaginal tørhed: Når overgangsalderen sætter ind, daler østrogenniveauet i kroppen. Slimhinderne i skeden og omkring urinrøret kan blive tørre (atrofiske) og irriterede. Tørre slimhinder kan give svien, smerter samt blødning ved samleje. Inkontinens eller hyppige urinvejsinfektioner kan også opstå.

Der findes flere produkter på markedet til at nedsætte den vaginale tørhed og som genopbygger slimhinden. Nogle er håndkøb, andre på recept. Nogle special gynækologer tilbyder laserbehandling til udtørrede slimhinder. Til denne behandling kræves en gynækologisk vurdering.

Nedsat sexlyst: Der kan være mange årsager til at sexlysten mindskes. Smerter og humør kan være nogle af årsagerne. Hvis årsagen er smerter pga. tørre slimhinder, se under vaginal tørhed.

Det kan kræve lidt mere nussen og kælen, for at vække kvindens lyst til live. Sensualiseringsøvelser uden samleje, kan vække lysten igen. Mennesker har brug for berøring og vores hud er kroppens største sanseorgan. Berøring er helende for kroppen. Så hvis du har lyst til at få lyst, er det om at komme igang igen.

Hormonbehandling: Mange kvinder er "bange" for at anvende hormoner, fordi man ofte hører at det kan øge risikoen for at få kræft. Men hormonbehandling kan give kvinden "livet tilbage", hvis symptomerne bliver for voldsomme og livshæmmende for kvinden. Dosis af østrogen, er meget lille, så risikoen for kræft er derfor også lille.

Du kan altid spørge din læge eller gynækolog til råds, hvis du er i tvivl om hormonbehandling i overgangsalderen er noget for dig.

Mænd og underlivssmerter

Hvor mange mænd har kronisk prostatitis?

Op til 15 % af alle mænd har på et tidspunkt i deres liv haft smerter ved prostata. Undersøgelser har vist at 8 ud af 100 mænd lider af underlivssmerter.

Kronisk prostatitis, deles op i to grupper.

 • Kronisk bakteriel prostatitis (5-8%)
 • Kronisk nonbakteriel prostatitis (over 90 %)

Kronisk nonbakteriel prostatitis kaldes også for kronisk bækkensmerte syndrom. Disse mænd har ofte smerter pga. spændinger i underlivsmusklerne eller i ledbånd/ligamenter. 

Symptomer kan være:

 • Diffuse smerter, som flytter sig i bækkenområdet
 • Smerter/ubehag ved endetarmen/mellemkødet (ofte provokeret ved at sidde ned)
 • Smerter eller føleforstyrrelser ved roden/på siden/på spidsen af penis.
 • Smerter/ubehag ved nederste del af maveregionen
 • Smerter omkring blæren
 • Ofte tissetrang
 • Smerter/ubehag ved testiklerne
 • Lyskesmerter
 • Lænderyg smerter/træthed
 • Smerter ved sædafgang
 • Smerter efter samleje
 • Impotens

Hvilken behandling er tilbudt til disse mænd?

I langt de fleste tilfælde er medicinsk behandling det som læger og urologer starter med. Men det hjælper som regel ikke på smerterne hos en del af mænd med kronisk prostatitis/bækkensmertesyndrom. 

 • NSAID præparater virker kortvarig på nogen, men som regel ikke langvarigt.
 • Alpha-blokkere har ofte ingen effekt
 • Antibiotika har ofte ingen effekt

Bakteriel prostatitis kan ikke behandles med fysioterapi. Derfor er det vigtig, at du som mand bliver undersøgt for dette.

Cykling forværrer ofte smerterne.

Fysioterapeutisk behandling

Fysioterapeutisk behandling kan have effekt på kronisk underlivssmerter hos mænd, men det er ikke så udbredt, at læger henviser til fysioterapeutisk behandling for dette.

Er der muskulære spændinger i bækkenområdet eller bækkenbunden, udspændes og afspændes disse. Der gives øvelser, som kan afhjælpe symptomerne. Behandlingsforløbet er ofte længerevarende og i starten af forløbet må der forventes behandling 1-2 gange om ugen. 

Vejrtrækning og bækkenbund

Når bækkenbunden skal trænes, er det vigtigt, at der også er fokus på vejrtrækningen. Vejrtrækningsmusklen (diafragma og bækkenbunden samarbejder. Hvis vejrtrækningsmusklen ikke fungerer optimalt, bliver vores tarmsystem og underlivsorganer ikke "æltet" og forsynet optimalt med ilt. Dette kan medføre forstoppelse, smerter i underlivet samt i bækkenbund.
Videoen er på spansk, men er en god animation af, hvad der sker i vores krop, når vi trækker vejret.